Free cookie consent management tool by TermsFeed

Timpul Petrecut de Utilizatori pe Pagini Web: O Analiza Detaliata

05.04.2019
Timpul Petrecut de Utilizatori pe Pagini Web: O Analiza Detaliata

O intrebare frecventa a clientilor care opteaza pentru servicii de creare a unui site este legata de timpul pe care utilizatorii il petrec pe o pagina web. In ciuda faptului ca domeniul digital este extrem de dinamic, impunand constant noi reguli si trenduri, raspunsul a ramas acelasi: nu foarte mult. Cercetarile actuale arata ca utilizatorii scaneaza rapid textul, cautand cuvinte cheie care semnaleaza continut relevant.

Harald Weinreich, Hartmut Obendorf, Eelco Herder si Matthias Mayer au realizat o cercetare empirica, inregistrand istoricul browserelor a 25 de utilizatori distincti in timpul activitatilor lor online obisnuite. Unicitatea si reprezentativitatea datelor culese se datoreaza naturii complet neutre a studiului, intrucat utilizatorii nu au primit sarcini specifice. Datele culese au fost comparate cu diverse studii anterioare pentru a verifica veridicitatea si a identifica eventualele bias-uri. Studiul ofera o serie de dezvaluiri interesante si pertinente.

Comportamentul Utilizatorilor pe Web

Butonul de intoarcere (back) este al treilea cel mai utilizat pe web. Cuvintele ancora din text raman in continuare cea mai utilizata caracteristica, in timp ce butoanele de click au adus butonul de intoarcere pe locul trei, depasindu-l in accesari. Aceasta schimbare se datoreaza in mare parte cresterii numarului de aplicatii si pagini web care cer utilizatorilor sa acceseze functionalitatea lor printr-un “buton click”. Desigur, functia de back inca reprezinta o salvare pentru utilizatorii care ajung pe o pagina ce nu ofera continut relevant, fiind considerata de catre detinatorii de website cea mai mare greseala de proiectare din 1999.

Analiza Paginilor Web

Au fost analizate 45,237 de pagini web, excluzand paginile cu durata de vizita mai mica de 4 secunde (utilizatorii au parasit site-ul fara a interactiona cu pagina), paginile cu vizite mai lungi de 10 minute (cand browserul a fost lasat deschis fara a fi utilizat) si paginile cu mai putin de 20 de cuvinte (erori de server sau activitati de descarcare intrerupte). Numarul total de pagini analizate a ajuns la 59,573. Dupa selectarea datelor relevante, au fost utilizate formule pentru a descrie comportamentele utilizatorilor pe pagini ce contin intre 30 si 1,250 de cuvinte.

Utilizatorii tind sa petreaca mai mult timp pe paginile cu un continut bogat, insa relevant. Formula cea mai potrivita arata ca utilizatorii petrec 4,4 secunde pentru fiecare suplimentare de 100 de cuvinte. Plecand de la premisa ca intr-un minut se citesc intre 200 si 250 de cuvinte, se observa ca utilizatorii citesc aproximativ 18 cuvinte in 4,4 secunde. Astfel, la adaugarea de continut suplimentar, trebuie avut in vedere ca utilizatorii vor citi doar 18% din acesta.

Timpul Mediu Petrecut pe Pagini

In principiu, utilizatorii aloca in medie un timp fix de 25 de secunde, plus suplimentarile de 4,4 secunde mentionate anterior. De asemenea, formula utilizata indica faptul ca utilizatorii petrec o parte din timp familiarizandu-se cu aspectul paginii, modul de functionare si imaginile afisate. In medie, cele mai citite sunt paginile ce contin in jur de 593 de cuvinte.

Concluzii

Utilizatorii nu citesc in fiecare secunda a vizitei lor pe pagina. Daca presupunem ca timpul petrecut pe o pagina se afla la limita superioara a timpului dedicat lecturii, se poate calcula simplu numarul maxim ipotetic al cuvintelor pe care utilizatorii le pot citi. Se poate concluziona ca utilizatorii citesc aproximativ 28% din continutul unei pagini daca se concentreaza pe lectura. O abordare mai realista arata ca cititorii parcurg in medie 20% din continut, daca se concentreaza si pe imagini si aspectul paginii. Astfel, este esential ca paginile web sa ofere informatii relevante si strans legate de subiect pentru a capta atentia utilizatorilor.

Sursa: Harald Weinreich, Hartmut Obendorf, Eelco Herder, and Matthias Mayer: "Not Quite the Average: An Empirical Study of Web Use".



WhatsApp












Conexiunea a fost inchisa. Va rugam sa reincarcati pentru a restabili functionalitatea.

Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare.